Hospital Benefits and PRUmed Claims 11 March 2010


prudential claim cheque, prudential pay claims, prudential hospital benefits, prudential hospital, pruhealth claims, prudential PRUmed

Hospital bills been paid by policy holder employee benefits from her working company. But, the policy holder still able to claim for Hospital Benefits and PRUmed (Medical Allowance) from Prudential.

Hospital Benefits and PRUmed is a benefits rider under PRUlink Assurance Plan or PRUlink Education Plan.

5 responses to “Hospital Benefits and PRUmed Claims 11 March 2010

  1. Tuan Haji Ismail

    Saya nak tanya kebanyakan agent insurance yang saya jumpa semua kata takaful ikut syariah islam.

    Let say duit yang dikumpul oleh syarikat insurance di letakkan di dalam bank. Bank pulak akan bagi interest ke atas simpanan tersebut. Tidakkah itu riba? hasil riba juga bercampur dengan wang wang perserta insurance?

    • zetamiprudential

      Salam,

      Dana dikumpul di dalam satu fund dan di invest di Syariah-approved debt securities and high-quality Syariah-approved shares listed on Bursa Malaysia. Bukan di dalam bank.

      Riba adalah keuntungan berlebihan tanpa usaha dan tanpa persetujuan oleh kedua dua belah pihak.

      Tapi bagaimana keuntungan islamic loan? sama seperti konventional, hanya kadar keuntungan dipersetujui, sudah menjadi syariah approved.

      Bank juga ada bank islamic, yang memberi keuntungan kepada semua account holder? adakah ini interest ? YA. adakah ini riba? fikir fikir kan la.

      Tabung haji juga member keuntungan kepada pemyimpan. adakah ini interest ? YA. adakah ini riba? fikir fikir kan la.

      Keuntungan yang persetujui oleh kedua dua belah pihak adalah boleh dari segi syarak. Peminjam yang setuju dengan kadar interest pulangan pinjaman adalah mengikut syarak.

      Apa yang penting adalah duit kita tidak dilaburkan di tempat yang bukan mengikut syarak. oleh itu simpanan kita di dalam bank islamic, fund islamic adalah tertakluk kepada undang undang syariah.

      apakah kriteria syariah approved investment? check this link.

      https://insuransprudential.wordpress.com/2009/11/20/prudential-islamic-master-prospectus-dated-15-july-2009-what-is-prudential-shariah-investment-guidelines/

  2. Tuan Haji Ismail

    Salam,
    investment sahaja diinvest dalam shariah approved fund tuh saya tau.

    Tapi apabila seseorang membeli takaful bukankah premium itu dimasukkan kedalam bank. Dan bank akan memberi dividen terhadap akaun tersebut. Jadi ianya tetap haram. Kalau tuan belajar hukum riba itu pun sudah jelas.

    Bagi saya takaful di Malaysia nih masih belum lagi true Islamik disebabkan ini. Lainlah mereka menyimpan dana tersebut di Al-Rajhi Bank atau bank bank yang terbukti Islamik. Selalunya bank dari Arab Saudi.

    Pahamkan konsep Al Wadiah atau maksudnya safekeeping. Kita dilarang memberikan sebarang bentuk pulangan dalam bentuk wang..tak kiralah nama dia hibah ia tetap interest. Kalau you pergi dekat arab saudi akaun al wadiah tidak ada memberikan apa apa dividen walaupun you simpan berapa tahun sekali pun.

    Just nak beritahu kat firdaus, yang kat malaysia nih walaupun namanya takaful belum tentu lagi total islamik.

    MasyAllah, riba nih salah satu dari dosa besar. Just nak you paham riba nih masih berluluasa di Malaysia.

  3. to:Tuan Haji Ismail

    ade k simpan kt bank langsung xdapat pulangan???

    cmne nak elakkan…cuba tuan suarakn dikhalayak @ org yg berkenaan…saya nak tau jugak ni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s