Tag Archives: Takaful

PruBSN Impian Plan Perlindungan Takaful terbaik untuk anak anda seawal dari usia kandungan

Anak adalah anugerah yang tidak ternilai hadiah dari tuhan. Jadi sebagai seorang ibu/bapa, menyediakan yang terbaik untuk anak anda adalah menjadi suatu keutamaan paling utama di dalam hidup.

Sudah pasti anda akan melakukan apa sahaja untuk memastikan anak anda sihat dan ceria. Memenuhi impian dan aspirasi anak anda serta memastikan mereka memiliki asas yang teguh untuk menempuhi kehidupan dengan PruBSN Impian, satu pakej perlindungan yang disertakan dengan rider pranatal, penyakit kritikal, perubatan, kemalangan dan contributor.

PruBSN Impian merupakan penyelesaian perlindungan takaful dan simpanan yang komprehensif demi memenuhi keperluan perlindungan dan masa depan anak anda.

Oleh itu, anda sebagai ibu/bapa akan senantiasa menjadi pelindung, penyokong dan juga mengispirasi anak anda untuk bercita-cita tinggi.

Melalui pakej ini, anda dapat menyokong impian anak anda apabila mereka mencapai umur 19 tahun dengan wang yang anda peruntukkan untuk pelaburan. Ibu/bapa juga berpeluang melalui plan takaful ini untuk melindungi anak anda seawal usia 14 minggu kehamilan dan melindungi diri anda sebagai ibu apabila berlaku komplikasi kehamilan. Pakej ini juga adalah suatu pakej yang komprehensif dan berpatutan yang memberikan anda ketenangan fikiran untuk memenuhi keperluan anak anda.

Jangan tunggu lagi, niat yang baik hendaklah di laksanakan dengan segera mugkin.

Penerangan lanjut mengenai pakej komprehensif ini boleh didapati melalui whatsapp/telegram melalui nombor telefon yang tertera dibawah:

Amirol Ariff – 012 223 4676 (amirolariff@gmail.com)

Zetty Zahrina – 012 273 6836 (zetty.zahar@gmail.com)

PruBsn Impian Pelan Perlindungan takaful terbaik untuk anak seawal 14 minggu kandungan

How much money should leave for your family? PruBSN Protect Plus

How much money should leave for your family? PruBSN Protect Plus

There are so many ways and formula to calculate on how much Sum Assured do you need for your life insurance. Asset value, liability value and etc.

But end of the day how much budget do you have to pay the premium.

The premium must be affordable and the plan must be adequate. Not too little

I created a simple empirical method for Sum Assured. * this applicable to person with income less than RM200K annually.

The step as below

1. RM50K

2. RM100K

4. RM300K

5. RM500K

As your agent to do quotation of how much for each Sum Assured and you select which one is suitable for your budget.

But remember! You must upgrade your plan accordingly till you reach Rm500K Sum Assured. Reach RM500K, then you will have peace of mind knowing that you have RM500K emergency fund for your family.

I recommend PruBSN Protect Plus. Why? Because PruBSN Protect Plus is an auto upgrade plan for every 3 years with level premium. No extra cost even though your Sum Assured increased. The plan coverage is up to 80 years old.

Im going to be 26 years old next year. I sign up PruBSN Protect Plus with RM100K Sum Assured. Premium is RM RM3000 per year.

First colum is year, second colum is age, third column is premium and last column is Sum Assured with Auto Upgrade of 5% every 3 years.

But my target is to have RM500K Sum Assured before age 30. I will do self upgrade 2 years later for RM300K and age 30 upgrade for RM400K. I have another RM100K life insurance under investment link plan. So total RM500K.

Protection or Investment? Life Insurance

choose

My tips are simple, please refer to below

Young and Single – Investment more, protection less

Why?

Young age as you start working, salary is not much. Budget on insurance is the minimum like RM150 or RM200.  Basic protection are Crisis Shied , Accidental Death & Disablement benefits and Medical Card. Getting insurances with basic protection and higher investment are not a problem. But Higher investment will reduce your Sum Assured.

Important!, protection coverage must be increased later as you grow older and have bigger salary.


Married – Protection more, investment less

Why?

Your Sum Assured must be sufficient to compensate your spouse if death happen. Critical Illness must be covered for you and together with your spouse.  Crisis Cover Income must included in your plan, income needed to support your family as you unable to work now. Women should take Takaful Puteri Plus for protection of all women related problem. Amount contributed to the investment is just like saving for future use.

Rich –  Protection and Investment High

Why?

As money is not a problem, you are able to take all the riders in the Protection Plan. Same goes to investment.

Old – Not valid

Why?

You should take insurance when you are young and healthy. Getting older plus diagnosed with many disease, it is too late to apply for an insurance. No insurance will accept you.

Beli Insurans / Takaful Prudential

life insurance

Betul memang banyak orang muda tidak mahu mengambil insurans. Sebab muda lagi takde penyakit.

Anda kena tahu, ambil insurans waktu muda lagi bagus. Sebab insurans takkan cover kita jika kita ada penyakit tua nanti.

Contohnya, batu karang:

Sekarang umur 24 tahun , sudah amik insurans. Umur 30 kena batu karang and nak operation RM10k. Second operation RM15K. Total 25K. Tidak termasuk penginapan tu.
So insurans akan cover.

Tapi jika umur 30 tu dah tahu ada penyakit batu karang tapi baru terhengeh hengeh nak amik insurans.. Pre-exisiting disease before taking insurance. not covered..

So muda la bagus.

Anda ingin tahu lebih pasal insurans. email kami di amirolariff@gmail.com atau zetty.zahar@gmail.com

Insurans tak mahal RM100 sebulan sahaja.

Ada orang kata, insurans rugi je.. baik simpan sendiri

Ok. Simpan sendiri pun boleh.

RM100 x 12 = RM1200

Konon la dah simpan 3 tahun = ada RM3600

Tetiba sakit, kene rawatan berharga RM16k.. mane nak cari duit?

so itu la bagusnya insurans

So fikir-fikirkan la

email kami di amirolariff@gmail.com atau zetty.zahar@gmail.com

kami akan telefon anda. anda tidak perlu membazir duit menelefon kami.

Apa lagi faktor untuk memilih insurans..

pilih la ejen yang dekat dengan anda. ejen yang akan bertanggungjawab menolong anda claim insurans bile anda susah nanti.

jangan cari ejen yang hanya nak jual sahaja dan kemudian senyap.

bila anda terlantar , anak bini tak tahu macam mana nak claim.. so kami sebagai ejen bertanggungjawab menolong anda.

kami bekerja ada 2 motif

1. menjana pendapatan
2. menolong orang dalam kesusahan.

sekian

Amirol Ariff dan Zetty Zahrina

amirolariff@gmail.com/zetty.zahar@gmail.com